1

Ismertető

Üdvözöljük az Illustrationes – Régi könyves metszetgyűjtemény honlapján!

Az Illustrationes a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont adatbázisa – egy folyamatosan bővülő digitális képgyűjtemény, melynek anyaga a pécsi Klimo Könyvtárban őrzött kötetek metszetein alapul.

A vállalkozás közvetlen szellemi előzményét Móró Mária Anna, a Klimo Könytár fáradhatatlan kutatójának tematikus, belső használatra szánt lajstromai jelentették a hajdani püspöki könyvtár gyűjteményben fellelhető kötetek illusztrációiról.  Az Illustrationes ennek egy lényegesen továbbfejlesztett, a 21. század igényeinek megfelelő változata, mely a metszetek digitális összegyűjtését, kereshetővé és megtekinthetővé tételét tűzte ki célul. Személynévre, helynévre és tárgyszavakra kereshető adatbázisunkkal azoknak kívánunk segítséget nyújtani, akik egyes korszakokhoz, vagy különböző témákhoz kapcsolódóan keresnek képi ábrázolásokat, hogy pontos forrásmegjelölés birtokában hivatkozhassanak a felhasznált képekre.

Célunk, hogy a Klimo Könyvtárban fellelhető könyvek képanyagának teljességét feldolgozva az eddig nem vagy alig ismert képi ábrázolásokat is közkinccsé tegyük.

 

Copyright © PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont 2013 - 2014